MIODOWIEC

4.5 (191 ocen)

PYSZNE CIASTO Z MIODEM

Składniki:

  • ciasto:

    50 dag maki
    1/2 szkl cukru pudru
    1/2 kostki palmy z murzynkiem
    2 jajka
    2łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    cukier waniliowy

    masa:

    3/4 litra mleka
    6 czubatych łyżek kaszy manny
    kostka palmy z murzynkiem
    1/2 szklanki cukru
    olejek cytrynowy

    polewa:

    1/2 kostki palmy z murzynkiem
    3 łyżki kakao
    3 łyżki wody
    1/2 szklanki cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miodowiec 1. ciasto:

    Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną palmę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni.

    masa:

    Mleko, palmę z murzynkiem i cukier zagotować, dodać aromat cytrynowy, następnie po woli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając. Kończymy gotować gdy masa zgęstnieje.

    polewa:

    Palmę z murzynkiem, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.

    Na upieczony placek wyłożyłam połowę gorącej masy, przykryłam drugim plackiem, i wyłożyłam drugą część masy, przykryłam trzecim plackiem.wszystko polałam, ciepłą ale nie gorącą polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować