• 30 min

Popularne apple pie w wersji mini, w sam raz na porcję. Bardzo je lubię na ciepło, postanowiłam więc zrobić je w wersji mini i cieszyć się smakiem ciepłego, pachnącego cynamonem i jabłkami ciasta.

  • 30 min

Składniki:

  • (na dwie porcje)
    Ciasto:

    szklanka mąki
    80g margaryny Palmy
    2 łyżki cukru
    2-3 łyżki lodowatej wody

    Jabłka:

    4-5 jabłek
    łyżeczka cynamonu
    łyżka (płaska cukru)
    4 łyżki wody

    Dodatkowo:

    margaryna (Palma) do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Mini apple pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier.
  • 2. Margarynę kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i cukru.
  • 3. Zagniatamy ciasto dodając zimną wodę,uzyskując gładkie i jednolite ciasto.
  • 4. Zawijamy w folię spożywcza, następnie wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
  • 5. Rozgrzewamy piekarnik do 190*C.
  • 6. Obieramy jabłka, które kroimy na mniejsze części.
  • 7. Przekładamy do rondla, dodajemy 4 do 5 łyżek wody.
  • 8. Wsypujemy cukier oraz cynamon.
  • 9. Dusimy po pod przykryciem ok. 10 minut, potrząsając co chwilę rondelkiem.
  • 10. Mini foremki smarujemy margaryną.
  • 11. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 4 części.
  • 12. Wałkujemy osiągając kolisty kształt.
  • 13. Ciastem wypełniamy dno foremek.
  • 14. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut, aby się delikatnie zarumieniło.
  • 15. Następnie dodajemy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym (3 i 4 cześć) ciastem.
  • 16. Nadmiar ciasta odcinamy nożem.
  • 17. Na "szczycie" ciasta robimy nożem dziurki.
  • 18. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
  • miniapple pie 3 19. Pozdajemy ciepłe.

Porady

Z nadmiaru ciasta możemy uformować listki i podać ozdabiając w ten sposób apple pie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować