Miłosna zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet rozbić na grubość 1 cm, posypać solą i pieprzem, rozłożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Na fileta wyłożyć pieczarki usmażone i przyprawione (Do pieczarek dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i jedno surowe białko aby pieczarki nie rozsypywały sie podczas krojenia zapiekanki). Na pieczarki dajemy mięso mielone przygotowane tak jak na sznycle (mięso, bułka namoczona, jajko,cebula, przyprawy). Zapiekankę
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C i pieczemy około 1 godziny. Podczas pieczenia odlewamy nadmiar rosołu. Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem i jeszcze chwilę zapiekamy.
2.Kulki ziemniaczane
Można je kupić w supermarkecie na mrożonkach, ale smaczniejsze są zrobione własnoręcznie.
1 kg ziemniaków ugotować i ubić na pure. Do miski dać ziemniaki podzielić na osiem części. Jedną część wyjąć i uzupełnić mąką ziemniaczaną dodać jajko, przyprawić do smaku solą pierzemi wszystko razem wymieszać. Robić kulki a następnie obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.
Porady
Zapiekankę można zrobić wcześniej, ale wtedy serem posypujemy przed podaniem
Komentarze