Pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niedawno był "Tłusty Czwartek" dlatego zamiast kupować postanowiłam upiec pączki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki, 4 żółtka, 10 dag drożdży, 4 łyżki cukru, szczypta soli, 1/2 kostki margaryny ( roztopić i ostudzić), 2 łyżki śmietany, 1 szklanka mleka.

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną dodać 2 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Do podrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki.Na końcu dodać roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobić i zostawić ponownie do wyrośnięcia. Nabierać ciasto łyżką, włożyć do środka marmoladę i dobrze zlepić formując kulki. Ułożyć na stolnicy aby troszkę podrosły. Smażyć na oleju wymieszanym ze smalcem. Tłuszcz powinno być w rondlu tyle, aby pączki swobodnie w nim pływały.Gdy będą rumiane odwrócić je na drugą stronę. Po wyjęciu ułożyć na bibule aby odsączyć resztę tłuszczu. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć jednakową temperaturę( pokojową). Ciasto powinno być miękkie i troszkę się lepić do rąk. Pączki są wtedy pulchne. Z tej porcji zrobiłam 40 pączków.

Komentarze

Podobne przepisy