Przepis poza konkursem:
Krem czekoladowy:
-45 dag sera ricotty
-10 dag białej czekolady
-10 dag czekolady mlecznej
-10 dag czekolady gorzkiej
-3 łyżki cukru pudru
-3 łyżki mleka
Blaty bezowe:
-3 białka
-10 dag mąki migdałowej
-10 dag cukru
Migdałowo-bezowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty bezowe: na papierze do pieczenie odrysowujemy okręgi o śr. 16 cm.
białka ubijamy na sztywno, ubijając dodajemy porcjami cukier, do piany wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Pianę dzielimy na 4 części i rozsmarowujemy na papierze. Pieczemy ok.10-12 min. w temp 180 stopni.
Upieczone blaty bezowe odklejamy z papieru,studzimy na kratce.
2.Krem czekoladowy: każdą czekoladę rozpuszczamy w osobnych miseczkach z łyżką mleka.
Ricottę dzielimy na części po 15 dag.
Do każdej części sera dodajemy łyżkę cukru pudru i czekoladę dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 min . do lodówki.
3.Przełożenie: na blaty wykładamy kremy czekoladowe zaczynając od gorzkiej czekolady, przykrywamy blatem i tak postępujemy z pozostałymi składnikami.
Wierzch tortu dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami oraz mięta.
Przed podaniem schładzamy.
Komentarze