Miętusek

4.5 (149 ocen)

Bardzo mnie zaintrygowało połączenie miętowej masy z masą owocowo-śmietanową..Bałam się ze mięta będzie dominowała i wpłynie negatywnie na całokształt smaku..myliłam się..wszystko jest perfekcyjnie zgrane jako smaczna całość.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Miętowy krem:
    1/2 szklanki wody
    3 paczki landrynek miętowych (po 90g każda)
    3 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    1 masło

    Pianka śmietanowa:
    1 szklanka wody
    2 galaretki agrestowe
    500ml śmietany 30%

    Dodatkowo:
    mała paczka herbatników
    100g czekolady gorzkiej do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miętusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C
    Białka oddzielić od żółtek, i ubić je na sztywno ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści.Następnie dodawać po jednym żółtku i ciągle mieszać całość. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao dodać do masy i delikatnie wymieszać całość tak aby nie było w cieście grudek.
    Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wygładzić delikatnie powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec około 20-25minut.
    Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.
  • 2. Do rondelka wlać 1/2 szklanki wody i przełożyć 3 paczki landrynek. Gotować na małym ogniu nieustannie mieszając do momentu aż się rozpuszczą i powstanie miętowy syrop.
  • 3. W drugim rondelku zagotować mleko pamiętając aby zostawić trochę mleka do rozczynienia proszku budyniowego. Do mleka dodajemy miętowy syrop i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie dodajemy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • 4. Miękkie masło ucieramy do białości z 3 łyżkami cukru, po czym dodajemy po jednej łyżce ostudzonego miętowego budyniu. Ucieramy aż masa będzie puszysta i gładka.
  • 5. Powstałą masę wykładamy równą warstwą na upieczony wcześniej kakaowy biszkopt i przykrywamy ją herbatnikami.
  • 6. 2 Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody, następnie studzimy
  • 7. Śmietanę ubijamy na sztywno , Pod koniec nie przerywając ubijania dodajemy cienkim strumieniem ostudzone galaretki. Chwilę miksujemy a następnie wykładamy na herbatniki.
    Całość przekładamy do lodówki aby masy stężały.
    Można udekorować ciasto startą lub roztopioną czekoladą.

Porady

1. Jeżeli nie macie (bo akurat zapomnieliście kupić) landrynek równie dobrze możecie użyć do "produkcji" miętowego budyniu kropli miętowych, które można kupić w aptece...ale w takim wypadku budyń waniliowy należy dosłodzić około 2/3 szklanki cukru. 2. Gdyby pianka śmietanowa po dodaniu płynnej galaretki była zbyt rzadka, należy włożyć ja na kilka chwil do lodówki po czym dokładnie wymieszać (można zmiksować) i włożyć z powrotem do lodówki aż uzyskamy na tyle gęstą konsystencję by wyłożyć ją bez problemów na ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować