Mieszki z piersi kurczaka z nadzieniem

4.48 (177 ocen)

Robiłam to danie pierwszy raz ale nie ostatni .

Składniki:

  • Składniki główne
    -piersi kurczaka 4 sztuki
    -śliwki suszone 10 sztuk
    -kasza gryczana niepalona 3/4 szklanki
    Składnik główny dodatkowy
    -ser biały domowy 10 dkg
    Składniki robocze
    -cebula 1 sztuka
    -sól do smaku
    -pieprz do smaku
    -olej do smażenia
    Do dekoracji
    -liście sałaty
    -szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mieszki z piersi kurczaka z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi lekko, rozbić na grubość około 0,50 cm , oprószyć solą i pieprzem odstawić na 20 minut.
    Śliwki zalać gorącą wodą, odstawić na godzinę, odcedzić, pokroić drobno.
  • 2. Zalać kasze wodą około 1,50 szklanki ugotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu, odstawić do wychłodzenia.
  • 3. Ser rozdrobnić widelcem. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju.
  • 4. Do kaszy dodać, ser, podsmażoną cebulę, śliwki, doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • 5. Na każdym kawałku mięsa, rozłożyć po 1-2 łyżki farszu.
    Mięso spiąć wykałaczkami na kształt mieszka.
  • 6. Wysmarować, naczynie żaroodporne olejem.
    Ułożyć mieszki, piec w nagrzanym piekarniku 175 stopni polewając płynem który wytworzy się w czasie pieczenia około 40 minut.( jeśli płynu jest za mało można podlać bulionem drobiowym).
    Podawać jako danie główne.
    .
    SMACZNEGO!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować