Mięsny smalec

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Mocno mięsny smalec o smaku cebulowo-czosnkowym.. Ogórek kiszony to przysłowiowa kropka nad "i".

  • 60 min

Składniki:

  • • 1/2 kg słoniny
    • 1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej
    • 3 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mięsny smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsny smalec 1. • Zmieloną słoninę usmażyć, aż skwarki zrobią się przezroczyste.
    • Dolać 1 szklankę gorącej wody i grubo zmieloną łopatkę.
    • Smażyć na wolnym ogniu 45 minut.
    • Na koniec dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz, i smażyć jeszcze przez 5 minut.
    • Przełożyć do słoiczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować