Miodownik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, jajka, miód, sodę i proszek i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą część piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor (blaszka 25x40 cm) około 20 minut.
Składniki na masę orzechową zesmażyć na złoty kolor, ciągle mieszając.
Na drugą część ciasta nałożyć ciepłą masę orzechową, upiec.
2.Sypkie składniki kremu dokładnie wymieszać i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać przygotowany budyń i gotować, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyń. Na koniec wymieszać ze spirytusem.
3.Na cieście bez orzechów rozsmarować powidła, a potem masę. Przykryć ciastem z orzechami. Schłodzić.
Porady
Ciasto przed przełożeniem można nasączyć mocną herbatą z cytryną i odrobiną wódki.
Komentarze