Metrowiec "szachownica"

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto metrowiec robiłam wiele razy, ale teraz postanowiłam go trochę zmienić

  • 2 godz.

Składniki:

  • Krem:
    - 3 szklanki mleka (750 ml)
    - 8 łyżek cukru (1/2 szkl.)
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 250 g masła (o temp. pokojowej)
    - cukier waniliowy (16 g)

    iasto ciemne:
    - 4 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 1 i 1/2 szklanki mąki
    - 3 łyżki kakao
    - 8 łyżek oleju
    - 8 łyżek ciepłej wody
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    iasto jasne:
    - 4 jajka
    - 1,2 szklanka cukru
    - 1 i 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki
    - 8 łyżek oleju (120 ml)
    - 8 łyżek ciepłej wody
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Metrowiec "szachownica" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i wanilią. Resztę mleka (1 szkl.) wymieszać z mąkami i wlać na gotujące się mleko z cukrem. Mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.

    Miękkie masło ubijać mikserem, stopniowo dodając ostudzoną masę budyniową.



    Ciasto jasne: Żółtka ubić z cukrem do białości. Wlać wodę, chwilę ubijać, po czym sŻółtka ubić z cukrem do białości. Wlać wodę, chwilę ubijać, po czym stopniowo dolewać olej. Następnie wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w 180 st.C przez około 35 minut. 
    Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce na około 15 minut. Następnie wyłożyć na stolnicę spodem do góry, zdjąć papier i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.

    Ciasto ciemne przygotować tak samo jak białe z tą różnicą że mąkę należy wymieszać również z kakao.







  • 2. Wystudzone ciasta pokroić wzdłuż dłuższego boku na 6 równych pasków (u mnie każdy miał po 3 cm i kilka milimetrów szerokości).
    Krem podzielić mniej więcej na 3 części (jedna z nich może być trochę większa, żeby wystarczyło jeszcze na koniec, na posmarowanie boków ciasta). 
    Paski smarować z jednej strony i sklejać bokami, na przemian kolorami (ciemny, jasny, ciemny, jasny), po 4 paski w jednym rzędzie. Następnie wierzch posmarować kremem i ułożyć drugą warstwę w ten sposób, żeby pod spodem jasnego paska był ciemny i na odwrót. Ponownie posmarować kremem i ułożyć ostatnią warstwę z pozostałych czterech pasków, w taki sam sposób jak poprzednio (w przekroju powinna wyjść szachownica). Wierzch i boki posmarować resztą kremu, który pozostał. Ciasto wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować polewę.


  • 3. Polewa:
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany (12-18%)
    - 4 łyżki cukru
    - 2 łyżki kakao
    Śmietanę z masłem podgrzewać w małym garnuszku, na słabym ogniu. Kiedy masło trochę się rozpuści, dodać cukier, kakao i podgrzewać do momentu, aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy polewa zacznie gęstnieć (będzie jeszcze ciepła) polać ciasto wyjęte z lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować