Meksykańska szarlotka

0 (0 ocen)

małe co nieco do kawy

Składniki:

  • nadzienie
    - 0,5 kg jabłek
    - sok z 1/2 cytryny
    - 75 g płatków migdałowych
    - 50 g cukru
    - 40g masła
    ciasto
    - 150 g masła
    - 100g cukru
    - 1 p cukru waniliowego
    - 3 jajka
    - 125 g płatków owsianych
    - 50 g mąki
    - 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
    - starta skurka z 1 cytryny
    - tortownica posmarowana margaryną i posypana płatkami owsianymi srednuca 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Meksykańska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - przygotować nadzienie ostrugać jabłka wyciąć pestki pokroić w kosrkę ( waga 0,5 kg po ostruganiu )
    - pokrojone jabłka oblać sokiem z cytryny
    - w ganku rozpuścić 40 g masła dodać 50 gcukru i 75 g płatków migdałowych dać do pokrojonych jabłek i wymieszać
  • 2. ciasto
    - masło cukier i cukier waniliowy ucierać mikserem dodawać po jednym jajku cały czas ucierać
    - płatki owsiane połączyć z mąką iproszkiem do pieczenia dodać do ciesta wymieszać mikserem dodać skórkę z cytryny wymieszać łyżką 2/3 ciasta dać na blachę wsypać na wiesz nadzienie z jabłek i na samą górę kilka kleksów z pozostałego ciasta piec 180 stopni ok 60 minut
    - cisto można ozdobić bitą śmietaną

Porady

gdy się uciera ciasto nie zawsze jajka się dobrze połączą z ucieraną margaryną ale to nie ma znaczenia ciasto po wsypaniu mąki z płatkami owsianymi się naprawi prosze się tym nie zrażać ze coś nie wyszło

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować