Meksykańska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- przygotować nadzienie ostrugać jabłka wyciąć pestki pokroić w kosrkę ( waga 0,5 kg po ostruganiu )
- pokrojone jabłka oblać sokiem z cytryny
- w ganku rozpuścić 40 g masła dodać 50 gcukru i 75 g płatków migdałowych dać do pokrojonych jabłek i wymieszać
2.ciasto
- masło cukier i cukier waniliowy ucierać mikserem dodawać po jednym jajku cały czas ucierać
- płatki owsiane połączyć z mąką iproszkiem do pieczenia dodać do ciesta wymieszać mikserem dodać skórkę z cytryny wymieszać łyżką 2/3 ciasta dać na blachę wsypać na wiesz nadzienie z jabłek i na samą górę kilka kleksów z pozostałego ciasta piec 180 stopni ok 60 minut
- cisto można ozdobić bitą śmietaną
Porady
gdy się uciera ciasto nie zawsze jajka się dobrze połączą z ucieraną margaryną ale to nie ma znaczenia ciasto po wsypaniu mąki z płatkami owsianymi się naprawi prosze się tym nie zrażać ze coś nie wyszło
Komentarze