Smakowy rarytas . Uszlachetni wiele potraw . Warto pokusić sie o zrobienie i posiadanie w zapasie . Potem używam do drobiu , ryb , pieczonych lub grillowanych mięs , sosów , zup
30 min
Składniki:
1 kg kurek
2,5 kostki masła ( z największą zawartością tłuszczu jak się da - żadne mixy czy śmietankowe)
szczypta soli
1.Kurki oczyścić - umyć w zimnej wodzie ( szybko by nie nasiąkły wodą ) . Rozsypać na papierowych ręcznikach kuchennych i osuszyć ( ja zostawiam po prostu by sobie spokojnie obeschły.
2.Na bardzo dużej patelni lub w woku rozgrzać pół kostki masła i wrzucić kurki. Ja nie kroję ich bo potem i tak będą rozdrabniane więc szkoda czasu. Smażyć mieszając aż odparuje sok który puściły i lekko się zrumienią .Trwa to ok. 15 minut na średnim gazie . W trakcie smażenia lekko posolić. Dołożyć jeszcze pół kostki masła - doprowadzić do rozpuszczenia i smażyć 5 minut.
Zdjąć z patelni do jakiegoś pojemnika i zostawić do ostygnięcia - w trakcie mieszać by masło nie osiadło na dnie a raczej oblepiało kurki.
3.Kurki zmiksować na ,, strzępki " w Rozdrabniaczu lub Robocie ( lub zmielić na grubym sicie maszynki do mięsa ). Utrzeć z resztą miękkiego masła ( 1,5 kostki )
Uformować wałki - mnie z tej porcji wyszło 4 średnicy ok. 3 cm i długości ok. 10-12 cm . Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki no ok. 6 godzin.
4.Wyjąć - odwinąć i kroić nożem na plasterki grubości ok. 1 cm .Z tej porcji wyszło 30 porcji. Każdy zawinąć w osobny kawałek folii spożywczej .
Przechowywać w zamrażarce .
Przed podaniem wyjmować ok. 2 godzin wcześniej by masło zrobiło się plastyczne i topiło położone np. na gorącym kotlecie natychmiast.
Komentarze