Masło rakowe

  • wyświetlono: 50 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Każdy chyba zna powiedzenie tyle smaku co na raku - to jest prawda bo mięsa na raku, jest niewiele, tyle co w szczypcach i w ogonie. Warto dlatego zużyć każdy kawałeczek raka nawet skorupki, bo dzięki nim możemy zrobić masło o wyrazistym aromacie i kolorze. Masło rakowe, którego możemy użyć jako bazę np. do sosów lub zup.

Kasja1986
  • 6 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

skorupki i odnóża z 30 raków
2 świeże liście laurowe (opcjonalnie)
300 g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Masło rakowe

  • skorupki1. Wysuszone skorupki raków tłuczemy w moździerzu.
  • przygotowanie2. W rondelku topimy masło, dodajemy do niego utłuczone skorupki i listki laurowe. Na niewielkim ogniu, ciągle mieszając podgrzewamy masło przez 10-15 minut.
    Na sitko wykładamy papierowy ręcznik, przez który przecedzamy masło.
    Masło przelewamy do niewielkich słoiczków i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Używamy do zup i sosów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masło rakowe

Komentarze

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa polana zrumienioną na maśle bułką tartą.

Dodane przez: neliada

Fasolka szparagowa polana zrumienioną na...

Prosto, szybko i smacznie. Taka...

kalafior do obiadu

Dodane przez: karolinajedynak24

KALAFIOR DO OBIADU

kalafior powinien być al dente

marchewka

Dodane przez: Anitka0804

Marchewka maślana smażona

Pyszna i smaczna marchewka smażona...

Paluszki ziemniaczane

Dodane przez: beciiaaa

Paluszki ziemniaczane

Proste, szybkie, tanie paluszki...

kghyh

Dodane przez: Magda_Z

Rzodkiewka na ciepło do obiadu

Bardzo dobrze smakuje z mięsem...

Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane

Dodane przez: Di bloguje

Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki...

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE