MAŚLANE CIASTECZKA KUKURYDZIANE.

4.5 (151 ocen)

Czasami trzeba sobie osłodzić życie.Melancholijna aura, nastrajająca do refleksji. Umilenie czasu i rozmyślańmałą słodkością pomoże się rozluźnić i nabrać dystansu. Do siebie i do świata.Zapraszam więc na drobną osłodę.

Składniki:

  • na 25-30 sztuk

    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    1/2 kostki miękkiego masła (nie margaryny!)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 duże jajka
    szczypta soli
    czubata łyżka kwaśnej śmietany
    szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Maślane ciasteczka kukurydziane. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwie mąki, sól i proszek do pieczenia przesiewam razem. Dodaję miękkie masło i rozcieram
    dokładnie w palcach, aby powstała sypka mieszanka przypominająca wilgotny piasek.
  • 2. Dodaję pozostałe składniki, wszystko dokładnie zagniatam.
    Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blasze wyłożonej papierem
    do pieczenia w 3cm odstępach - ciasteczka rosną. Piekę je w 160 stopniach przez 14 minut
    (termoobieg). Po upieczeniu zaraz wyciągam z pieca i odstawiam do wystygnięcia.

Porady

* Masło (np. Osełka) dodaje maślanego smaku i zapachu. Ciasteczka są zdecydowanie smaczniejsze. ** śmietana nadaje ciasteczkom delikatności, powoduje, że nie twardnieją po upieczeniu, a dodatkowo są idealnie wilgotne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować