Maślane ciasteczka Agatki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nasza 4-letnia córka uwielbia piec ze mną kruche, bardzo maślane, rozpływające sie w ustach ciasteczka. Frajdę sprawia Jej wykrawanie ciastek foremkami...np. w kształcie motyli.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kruche ciasto maślane:
    -mąka pszenna krupczatka : 420 g
    -zimne masło : 250 g
    -proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
    -jajko świeże
    -cukier drobny do wypieków : 130 g
    -cukier wanilinowy : 16 g ( 1 opakowanie)

    lukier:
    -cukier puder np. aromatyzowany wanilią lub zwykły : 250 g
    -sok z cytryny przelany przez sitko : 1 łyżeczka
    -duże jajko

    do dekoracji :
    - cukrowe kolorowe kropeczki: 4 łyżki
    - czekoladowy drobny maczek dekoracyjny : 4 łyżki

    -ponadto mąka do podsypywania blatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Maślane ciasteczka agatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką, dodać jajko, cukier wanilinowy i cukier kryształ oraz proszek do pieczenia, wszystkie składniki. połączyć. Zagnieść kulę, owinąć folią , wstawic do lodówki na 40 minut.
  • 2. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na posypanym mąką blacie. Resztę nadal chłodzić.
  • maślane motyle 3. Z ciasta ( grubości około 4 mm) wykrawać foremkami ciasteczka, u nas są to motylki. Ułozyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 12 minut na lekko złoty kolor.
  • 4. Z drugą porcją ciasta postępować jak wyżej.
  • 5. Przygotować lukier. Do miski przesiać cukier puder. Ubić białko jaja kurzego, dodać do cukru, wymieszać drewnianą łyzką. Wlać sok z cytryny, ponownie wymieszać, aż do momentu uzyskania gładkiego, średnio gęstego lukru. Lukier można zabarwiać sokiem z jagód, malin, itp.
  • lukrowane maślane kruche ciasteczka 6. Schłodzone ciasteczka polać lukrem, posypać cukrowymi kropeczkami.

Porady

Chcąc uzyskać więcej kolorów lukru, można użyć też barwników spożywczych. Ja jednak preferuję barwniki naturalne. Dziecko może rozwałkowywać ciasto, wycinać ciasteczka foremkami, mieszać składniki lukru, polewać ciasteczka lukrem, posypywać cukrowymi kropeczkami lub dowolnie dekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować