Delikatna duszona marchewka do obiadu

4.99 (166 ocen)

  • 10 min

Pamiętam smak tej duszonej marchewki z dzieciństwa. Uwielbiałam ją i tak jest do dziś.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg obranej marchewki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka płaska soli
    1 łyżka mąki pszennej
    3- 4 łyżki śmietany kwaśnej
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.99 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Delikatna duszona marchewka do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrana marchewka 1. Marchewkę obieramy, myjemy.
  • krojenie marchewki 2. Kroimy marchewkę w drobniejszą kostkę.
  • gotowanie marchewki 3. Gotujemy marchewkę w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Do momentu odparowania wody.
  • dodanie masła do marchewki 4. Dodajemy wówczas masło oraz zaprawkę zrobioną z mąki i śmietany.
  • zagęszczanie marchewki, poprzez gotowanie 5. Zagotowujemy krótko.
  • gotowa duszona marchewka 6. Marchewkę podajemy na gorąco do obiadu, jako dodatek do: kotletów mielonych, jajek sadzonych, ryb.
    Posypujemy posiekaną zieleniną.
  • delikatna marchewka 7. Smacznego ;)

Porady

Marchewkę można okrasić również skwarkami. Ilość soli i cukru zależą od słodkości marchewki. Trzeba po prostu doprawić na wyczucie, ponieważ warzywa są różne i w smaku i soczystości. Dobrze smakuje z młodziutkich marchewek, wówczas nie dodajemy cukru, jeśli jest słodka i soczysta. Potrawa jest dietetyczna, zarówno dla dzieci, jak i ludzi starszych- bardzo zdrowa. Dla diabetyków możemy marchewkę ugotować na parze. Śmietanę zastąpić naturalnym jogurtem, bez dodatku masła. Ciekawostka: marchew jest bogata w Beta karoten, a ten opala, tzn zmienia koloryt naszej skóry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować