Malinowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Puszysty i delikatny, na herbatnikowym spodzie. Dzięki zawartości sporej ilości malin, sernik jest lekko kwaskowy, co świetnie współgra ze słodyczą spodu. Jest bardzo prosty i dość szybki w wykonaniu. Trzeba jedynie nieco poczekać, aż całkowicie stężeje. Na upały idealny.

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Spód:

    250g herbatników petit buerre
    200g miękkiego masła
    1 łyżka miodu
    ziarenka z 1/2 laski wanilii

    Masa serowa:

    400g naturalnego serka homogenizowanego
    550g malin
    4 łyżki cukru pudru
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    400g śmietanki kremówki 30%
    7 łyżeczek żelatyny

    Galaretka:

    1 galaretka malinowa
    150g malin
    1 1/2 szklanki wody

    Do dekoracji:

    200g śmietanki kremówki 30%
    1 śmietan-fix
    1 łyżka cukru pudru
    maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Galaretki

Malinowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Herbatniki pokruszyć na piasek, ale pozostawić również niewielkie kawałeczki. Dodać ziarenka wanilii i rozprowadzić je z herbatnikami opuszkami palców. Dodać miód i masło i wszystko dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozłożyć i docisnąć. Wstawić do lodówki.
  • 3. Ziarenka wanilii rozetrzeć opuszkami palców z cukrem pudrem. 400g malin zblendować i przetrzeć przez drobne sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę przełożyć do miseczki, zalać niewielką ilością wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Serek homogenizowany utrzeć z cukrem i wanilią. Dodać przetarte maliny (już bez pestek) i dobrze wymieszać. Kremówkę ubić.
    Żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki wody i podgrzewać na wolnym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Garnuszek pozostawić na palniku na bardzo wolnym ogniu, uważać, aby masa się nie zagotowała. Dodać masę serowo-malinową – najpierw łyżka po łyżce, potem reszta. Dokładnie wymieszać. Dodać ubitą śmietanę w trzech częściach i po każdej dokładce dokładnie ale delikatnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Do masy dodać resztę malin i całość przelać na schłodzony spód. Wyrównać i wstawić z powrotem do lodówki do stężenia.
  • 4. Wodę na galaretkę zagotować, rozpuścić w niej galaretkę. Maliny rozgnieść widelcem i dodać do galaretki. Pozostawić do wystudzenia. Lekko tężęjącą już galaretkę przelać na sernik i znów całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 5. Kremówkę ubić z cukrem i śmietan-fixem i udekorować wierzch sernika. Ułożyć maliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Maliny Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować