PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Malinowy sernik na zimno w pucharkachhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/69/60df49239c122de617f1b229821148f104c077fa.jpeg37772515http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/malinowy-sernik-na-zimno-w-pucharkach-6
Składniki na 4- 5 porcji:
Masa serowo-malinowa:
• 250 ml śmietanki 30%,
• 0,5 kg sera z wiaderka,
• 3 lekko kopiate łyżki żelatyny,
• około 450 gram malin,
• Cukier puder do smaku -około 3-4 łyżki
Dodatkowo:
• 1 galaretka czerwona,
• Świeże maliny (około 1 szklanka),
• Bita śmietaną do dekoracji,
• 2 kostki czekolady deserowej do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
Malinowy sernik na zimno w pucharkach
1.
Maliny przekładamy do garnka i podgrzewamy około 5 minut. Tak przygotowane przecieramy przez sito. W ten sposób uzyskamy około 1 szklankę gęstego malinowego soku. Sok studzimy.
2.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser
3.
W dalszej kolejności dodajemy malinowy sok. Całość słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu masę przelewamy do przygotowanych pucharków. Pucharki odkładamy do chłody by masa zastygła.
4.
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (u mnie w 2 szklankach wody) .
Rozpuszczoną pozostawiamy do ostygnięcia. Na zastygniętej masie malinowo - serowej układamy świeże maliny. Zalewamy je zimną galaretką. Ponownie wstawiamy do chłodu, by ta zastygła.
Gotowy deser dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Podajemy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze