Lekki torcik, mocno śmietankowy, mocno malinowy... mocno pyszny! Choć kaloryczny, ale polecam!
1 godz. 30 min
Składniki:
Biszkopt: na prodiż 28 cm
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
2 kubki po 330 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fiksy
70 dag malin
do nasączenia:
szklanka wody przegotowanej
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru
na boki:
szklanka wiórek kokosowych
Malinowe pokuszenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek na sztywno, dalej ubijając dodajemy po 1 żółtku, następnie po łyżce cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po łyżce do ciasta, nie miksujemy tylko już mieszamy. Wylewamy na wyłożony papierem do pieczenia prodiż. Pieczemy 25 minut.
2.Upieczony, wystudzony biszkopt przekrawamy na połowę. Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Nasączamy spodni placek .
Śmietany ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fiksy. Miksujemy. Zostawiamy 1/ 5 masy na wierzch i boki. Wykładamy 1/2 śmietany na biszkopt, Wyłożoną masę równo rozsmarowujemy, wciskamy obok siebie maliny, wykładamy drugie pół smietany, przykrywamy drugim plackiem.
3.Pozostałą masę wykładamy na wierzch,rozsmarowujemy równo na wierzch i boki, boki wysypujemy wiórkami kokosowymi, na wierzch wykładamy ciasno obok siebie maliny. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze