Malinowe delicje szampańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę dodając stopniowo cukier a na koniec szczyptę soli, następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Gdy masa nabierze żółtawego koloru oddajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej blaszki o wymiarze 25x40cm. i pieczemy 20-25 min 180 stopni.
Po wystygnięciu biszkopta przecinamy go na 2 części(jedna węższa) i z tej cieńszej wycinamy kieliszkiem kółeczka(ciasto z kieliszków zostawiamy).
Ubijamy śmietankę , dodajemy cukier puder na koniec śmietanfixy. Wykładamy na dolną część biszkopta a następnie na śmietance układamy maliny .Przykrywamy biszkoptem z wyciętymi kółkami.
Rozpuszczamy galaretkę w jednej szklance wody, gdy będzie tężała łyżeczką wlewamy ją do każdego kółeczka i przykrywamy kółeczkami z kieliszka. Teraz tylko gorąca kąpiel polewy którą polewamy wierzch ciasta. Schładzamy.
Komentarze