Malinowe delicje szampańskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To delikatne ciasto można połączyć z innymi owocami np.jagodami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt: 6jaj.szklanka mąki. szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, szczypta soli.
    Masa: 500ml śmietanki 30%, 3 śmietan fix-y pół szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:ok.50 dag malin , jedna galaretka malinowa oraz gotowa polewa czekoladowa(można wykonać też samodzielnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowe delicje szampańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę dodając stopniowo cukier a na koniec szczyptę soli, następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Gdy masa nabierze żółtawego koloru oddajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej blaszki o wymiarze 25x40cm. i pieczemy 20-25 min 180 stopni.
    Po wystygnięciu biszkopta przecinamy go na 2 części(jedna węższa) i z tej cieńszej wycinamy kieliszkiem kółeczka(ciasto z kieliszków zostawiamy).
    Ubijamy śmietankę , dodajemy cukier puder na koniec śmietanfixy. Wykładamy na dolną część biszkopta a następnie na śmietance układamy maliny .Przykrywamy biszkoptem z wyciętymi kółkami.
    Rozpuszczamy galaretkę w jednej szklance wody, gdy będzie tężała łyżeczką wlewamy ją do każdego kółeczka i przykrywamy kółeczkami z kieliszka. Teraz tylko gorąca kąpiel polewy którą polewamy wierzch ciasta. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować