Makowy deser

4.5 (187 ocen)

Ten piegowaty deser polecam na stół Bożonarodzeniowy, ale nie tylko. Mogą być uwieńczeniem świątecznego obiadu.

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    - 0,5 litra śmietanki 30%,
    - 1,5-2 szklanek gotowej masy makowej,
    - 2 płaskie łyżki żelatyny,
    - Około 12 sztuk pierników bez czekolady,
    - Orzechy, czekolada, rurki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno pucharków kruszymy pierniki, po około 2 sztuki na jedna porcję(mogą być także ciasteczka korzenne, z przyprawą do piernika, cynamonem). Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dokładamy do niej stopniowo masę makową. Masa makowa sama od siebie jest słodka, więc jeśli ktoś nie chce bardzo słodkiego deseru dodaje jej mniej (1,5 szklanki). Na koniec dokładamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Makową śmietankę wylewamy na pierniki. Wierzch posypujemy pokrojoną czekoladą oraz orzechami. Odstawiamy deser do chłodu na około 0,5 godziny, by stężał. Przed podaniem wbijamy do niego rurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować