Makowa szarlotka

4.51 (186 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mój własny pomysł:D

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    Cukier do smaku
    Cukier waniliowy
    Cynamon

    Ciasto kruche:
    750g mąki pszennej
    225g cukru pudru
    300g margaryny lub masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    3-6 łyżek gęstej śmietany 18%

    Dodatkowo:
    850g gotowej masy makowej z puszki
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: Jabłka ubrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich cukier, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać.
  • 2. Ciasto kruche: Składniki suche przesiać przez sitko, wymieszać. Dodać masło posiekać nożem, następnie dołożyć pozostałe składniki i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować. Pierwszą część przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć masę jabłkową, na nią drugą część ciasta, następnie masę makową i pozostałą ostatnią część ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 min do zrumienienia w temp. 190 stopniach. Dowolnie udekorować.
  • 3. Blaszka o wymiarach 25x40cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować