Makaronowe muszle faszerowane cukinią i kurczakiem

0 (0 ocen)

Z tak wieloma różnymi farszami można przygotować makaronowe muszelki.

Składniki:

  • - kilkanaście makaronowych muszli.

    Farsz

    - 1 pierś kurczaka;
    - 1 cukinia;
    - mała cebula;
    - posiekana natka pietruszki;
    - oliwa;
    - suszone oregano;
    - sól;
    - pieprz.

    Sos

    - 1 pomidor malinowy;
    - kilka pomidorków koktajlowych;
    - 2 łyżki przecieru pomidorowego;
    - mały ząbek czosnku;
    - suszony tymianek i oregano;
    - sól;
    - pieprz.

    Dodatkowo

    - mozzarella.




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaronowe muszle faszerowane cukinią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj al dente w dużym garnku w osolonej wodzie.
    Pierś z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Rozgrzej dużą patelnię, wlej oliwę, dodaj mięso i podsmaż. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do mięsa i chwileczkę podsmaż. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz przyprawy i całość smaż kilka minut.
    Pomidora malinowego pokrój w drobną kosteczkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Przygotowane pomidory wrzuć do rondelka, dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 5 łyżek przegotowanej wody oraz przyprawy. Gotuj kilka minut, co jakiś czas mieszając.
    Muszle napełnij farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie wyłóż na nie pomidory i polej sosem. Kolejno pokrój mozzarellę i kawałeczki poukładaj na pomidorach. Możesz dodatkowo posypać natką pietruszki. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Pomidor Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować