Makaron z sosem z borowików ze śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne i proste danie, które wymyśliłam gdy zbierałam grzybki w lesie . Miałam ochotę na coś bardzo bardzo....pysznego ze świeżo nazbieranych grzybków.Obiad smakował każdemu :)

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag makaronu kokardki z pełnego ziarna
    50 dag świeżych prawdziwków
    1 cebula
    2-3 łyżki masła
    5 łyżek śmietany
    5 dag sera żółtego w kawałku
    sól,pieprz biały do smaku
    1/2 pęczka koperku drobno pokrojonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron z sosem z borowików ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vv4y7o 1. Grzyby dokładnie oczyścić,pokroić w plasterki.
    Cebulę obrać,pokroić w kostkę.
  • image-1mb2r5p 2. W garnku rozpuścić maslo,dodać cebulkę ,poddusić ją na masełku.Dodać pokrojone prawdziwki ,wymieszać i przesmażyć delikatnie z cebulką ciągle mieszając.Następnie posolić do smaku i podlać bardzo małą ilością wody ,przykryć pokrywką i dusić do miękkosci.Gdy grzyby są miękkie ,dodajemy śmietanę,przyprawiamy do smaku pieprzem i posypujemy koperkiem.Mieszamy.
  • 3. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu,odcedzamy.Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • 4. Gotowy sos podajemy z ciepłym makaronem ,a wierzch posypujemy serem żółtym.

Porady

Ten sos można przygotować również z innych leśnych ulubionych grzybów ,a także z pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować