Doskonale sprawdzi się na obiad w upalne dni. Przygotowuje się go ekspresowo, jest lekki, a sezonowymi świeżymi jagódkami z pewnością nikt nie pogardzi :)
20 min
Składniki:
-400 g ulubionego makaronu
-3 szklanki jagód
-200 g śmietany 18%
-400 g jogurtu naturalnego
-1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
-2 łyżki cukru pudru (lub więcej- według uznania)
-4 łyżki masła
Makaron ze śmietaną i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2.W tym czasie jagody dokładnie myjemy, odcedzamy i wrzucamy do miski. Zalewamy śmietaną i jogurtem. Wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder. Dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest za mało słodki dosładzamy.
3.Ugotowany makaron odcedzamy i od razu układamy na talerzach. Polewamy od razu stopionym masełkiem i sosem jagodowym.
Komentarze