Kwaśnica

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszna, pożywna i rozgrzewająca, w sam raz na porę jesienno- zimową

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki:

    kiszona kapusta ok. 1kg

    żeberka wędzone i surowe po ok. 80 dkg.

    marchewka 3szt

    pietruszka 1szt

    kilka ziarenek ziela ang. i listków laurowych,1-2 łyżki majeranku,1 łyżeczkę kminku, sól i pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kwaśnica

Kwaśnica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę dobrze odcisnąć, ale kwasu nie wylewać bo może się okazać że na koniec gotowania trzeba będzie trochę dodać do smaku.

    Żeberka pokroić na nie duże kawałki i umieścić w garnku razem z kapustą, zalać wodą ( ok 3l )dodać przyprawy (oprócz soli i pieprzu) i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie w razie potrzeby kwasem pozostałym od kapusty. Podawać z ziemniakami gotowanymi osobno.
  • 2. Podawać z ziemniakami gotowanymi osobno.

Porady

Tradycyjna kwaśnica gotowana jest na baraninie, jednak ta też smakowała wyśmienicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować