• Majonez domowy

    Dodane przez: wiesiołek

  • Zdrowy, bo domowy i pyszny, bo dostosowany do indywidualnego smaku i robi się błyskawicznie.

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    1 żółtko z dużego jajka
    1 płaska łyżeczka dowolnej musztardy ( u mnie ostra rosyjska )
    ok. 250 - 350 ml. dobrego oleju o neutralnym zapachu
    szczypta soli, białego pieprzu i kilka kropli soku z cytryny na koniec

  • Sposób przygotowania

    1.
     - krok 1

    W niedużej misce wymieszać żółtko z musztardą, ucierać małym wałkiem dolewając po kilka kropli oleju. Jak już masa nabierze konsystencji majonezu można zwiększyć dodawany olej i wlewać teraz cienkim strumieniem aż do jego wyczerpania.

    2.
     - krok 2

    Pod koniec dodać sok z cytryny, sól, pieprz i ew. jak ktoś lubi troszkę chrzanu lub ząbek przeciśniętego czosnku. . Taki majonez jest świetny do każdej sałatki, jak i do jajek w majonezie i ma tą przewagę nad kupnym, że jest zdrowszy i doskonalszy smakowo. Polecam zwłaszcza młodym domowym kuchareczkom :)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, szkola_babci, Sałatka, majonez
  • Polecamy:

  • dodaj komentarz 12 komentarzy
    • Neblina36
      2014-03-28T11:02:03+01:00 Neblina36
      brawo,też robię;-)Pani majonez wygląda rasowo;-)
    • capri
      2014-03-28T11:04:19+01:00 capri
      robiłam go kilka razy, wyśmienity, polecam :)
    • wiesiołek
      2014-03-28T11:07:12+01:00 wiesiołek
      Dzięki dziewczyny, pozdrawiam :)
    • Jolanta KG
      2014-03-28T12:26:51+01:00 Jolanta KG
      Nie lubię kupnego majonezu. Do sałatek dodaję go pół na pół ze śmietaną. Może domowy mi podejdzie ? Spróbuję :) Proszę jeszcze napisać, ile taki gotowy majonez może stać w lodówce ?
    • Ewcik
      2014-03-28T13:33:57+01:00 Ewcik
      Suuuper przepis.Mieszkam we wloszech i szacun dla wloskich potraw,ale majonez maja okropny.Wiec przepis na pewno wyprobuje.Pozdrawiam.
    • wiesiołek
      2014-03-28T14:19:12+01:00 wiesiołek
      Jolu, zawsze robię na bieżąco, ale biorąc pod uwagę jakie są składniki myślę, że śmiało 2 tygodnie może postać :)
      Ewcik, bardzo polecam, zwłaszcza że sama komponujesz sobie smak jego, możliwości jest wiele, a gotowy można później łączyć ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, pozdrawiam serdecznie :)
    • Gość
      2014-03-28T15:06:10+01:00 gość IP: 83.22.*.*
      Ja tez robie taki majonez, ale nie daje nigdy oliwy z oliwek, bo wychodzi gorzki.
    • Jolanta KG
      2014-03-28T15:48:30+01:00 Jolanta KG
      Dziękuję za odpowiedź :) Na weekendzie pożyczę od mamy taką gałkę i zabieram się za majonez :)
    • Ewcik
      2014-03-28T16:12:14+01:00 Ewcik
      gosc IP: 83.22.*.*dzieki za rade,bo u nas we wloszech oliwy z oliwek jest ci dostatek..
    • Babcia Tereska
      2017-01-11T14:34:29+01:00 Babcia Tereska
      Bardzo dawno robiłam taki domowy majonez.Dzisiaj zrobiłam i wyszedł bardzo dobry. Swoje to zawsze swoje, bez szkodliwych dodatków. Polecam przepis i pozdrawiam Wiesiu.:)))
    • DanusiaC
      2017-01-11T16:07:28+01:00 DanusiaC
      Wiesiu, ja też robiłam bardzo dawno majonez. Przypomniałaś mi przepis i skorzystam z niego. Pozdrawiam serdecznie.:))))
    • wiesiołek
      2017-01-11T17:53:55+01:00 wiesiołek
      pozdrawiam dziewczyny :)

Dodane przez: wiesiołek

wiesiołek 455

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2014-03-28T10:56:19+01:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »