Łososiowa Musaka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Potrawa powstała z myślą o mojej siostrze, która nie jada mięsa a czasami i tylko sporadycznie zjada ryby. Strasznie przepada za łososiem. Pomyślałem ze zrobie specjalnie dla niej Musaka z Łososiem

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 3 medaliony z wędzonego łososia (może to być również surowy łośoś) ok 600 gram
    1 duży bakłażan
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    ser żółty (może też być mozarella)
    oliwa
    sól
    pieprz

    sos
    1,5 łyżki masła
    1,5 łyżki mąki
    150 ml mleka
    gałka muszkatołowa
    ser żółty
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Łososiowa musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany opłukać pokroić na 5 cm krążki. Opruszyc solą i zostawić na 30 minut żeby puściły gorzki sok. Po 30 min wytrzec do sucha recznikiem papierowym i obsmazyc aldente na patelni z obu stron tak aby sie lekko zarumienily.
  • składniki łososiowa musaka 2. Cebule pokroić w kostkę i przesmażyc wraz z przecisniętym przez praske czosnkiem. Łososia oskubać z ości. Mięso delikatnie przesmażyć wraz z cebulą i czosnkiem (jeśli używamy surowego łososia trzeba go wcześniej usmażyć i dopiero później przesmażyć z cebulą i czosnkiem).
  • Łososiowa Musaka 3. Sos

    W garnku na średnim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie wlewać powoli mleko i dokladnie wszystko wymieszać. Dodać trochę gałki muszkatołowej i troche zmielonego pieprzu. Należy nie przejmować się tym że sos nie jest gęsty-cały czas mieszając zaczekac aż sos zacznie bulgotać, wtedy też zgęstnieje. Na sam koniec dodać trochę startego żółtego sera.
  • Lososiowa musaka przed pieczeniem 4. Na dno naczynia żaroodpornego wlać troszkę oliwy i ułożyć warstwami: warstwa bakłażanów, warstwa łososia i zakończyć warstwą bakłażanów. Na bakłażany poukładać mozarelle lub ser żółty i zalać sosem. Całość posypać natka pietruszki
  • łososiwa musaka 5. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekac ok. 10 minut wtedy bardzo łatwo można danie pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować