1.Na patelni smażymy plastry bakłażana i cukini. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule a następnie dodajemy mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, czerwone wino i szczyptę cynamonu - gotujemy jeszcze przez 20 minut i doprawiamy pieprzem i solą. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i prażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka,i doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut.
Porady
Jeśli chcecie mniej przypieczony ser...pod koniec pieczenia warto użyć fioli aluminiowej.... spalony też jest pyszny ;)
Komentarze