• 2 godz.

Danie inspirowane pobytem w słonecznej Grecji

  • 2 godz.

Składniki:

  • Musaka:
    2 bakłażany,
    3 cukinie,
    50 ml oliwy z oliwek
    2 średnie cebule
    0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    szczypta mielonego cynamonu
    500 g przecieru pomidorowego
    100 ml czerwonego wina
    600 ml mleka
    120 g masła
    100 g mąki
    2-3 szczypty gałki muszkatołowej
    1 opakowanie sera typu greckiego
    2 żółtka
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Dania główne Musaka

Musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni smażymy plastry bakłażana i cukini. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule a następnie dodajemy mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, czerwone wino i szczyptę cynamonu - gotujemy jeszcze przez 20 minut i doprawiamy pieprzem i solą. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i prażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka,i doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut.

Porady

Jeśli chcecie mniej przypieczony ser...pod koniec pieczenia warto użyć fioli aluminiowej.... spalony też jest pyszny ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Bakłażan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować