Muszę przyznać ze ile osób przygotowujących musakę tyle rodzai.Przekładana bakłażanem czy też cukiniąw każdej postaci jest doskonała.Chcę zaproponować prostą do wykonania musakę ziemniaczaną.
Łatwy
Składniki:
- mięso mielone: 500 gramów
- pomidory w puszce krojone: 2 opakowania
- cebula: 2 sztuki
- ziemniaki pokrojone w plastry około: 10 sztuk
- oliwa: 6 łyżek
- świeży tymianek, sól, pieprz: 1 szczypta
- ser tarty parmezan: 100 gramów
- białe wino: 300 mililitrów
- śmietana: 150 mililitrów
Musaka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie : Cebulę pokrój na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Wlej pomidory i wino. Całość wymieszaj i duś 5-6 minut. Dodaj śmietanę i połącz składniki. Plasterki ziemniaków wrzuć do garnka ze wrzątkiem i podgotuj 3-4 minuty, odcedź. Formę do pieczenia natłuść oliwą. Połóż pierwszą warstwę ziemniaków na to wyłóż mięso, posyp startym serem i posyp świeżym tymiankiem. Przykryj ponownie warstwą ziemniaków. Wyłóż drugą warstwę mięsa, posyp serem i przykryj ostatnią warstwą ziemniaków. Całość obsyp serem tartym. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200 stopni i zapiekaj 20 minut.
2.zobacz film jak przygotować musakę na : http://anyzkowo.blogspot.com/
Komentarze