Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami

4.5 (197 ocen)

  • 15 min

Bardzo zdrowe danie, które przygotowuję gdy przyjeżdża do mnie mój brat. Jest diabetykiem i przestrzega diety. Taki obiad podaję rodzinie i gościom,a moja 3-letnia córka wręcz za nim przepada.

  • 15 min

Składniki:

  • 400 gram łososia (filet bez ości)
    200 gram młodych ziemniaków
    200 gram mascarpone
    200 gram brokułów
    2 buraczki
    3 łyżki oliwy extra vergine
    2 łyżki soku z limonki
    1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
    1 szczypta soli
    1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
    2 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet łososia umyć,umieśić w urządzeniu/naczyniu do gotowania na parze,skropić sokiem z limonki.
  • 2. Obrać ziemniaki,pokroić,umyć,umieścić w urządzeniu/naczyniu do gotowania na parze.Brokuły umyć,podzielić na mniejsze cząstki,umieścić w urządzeniu/naczyniu do gotowania na parze.
  • 3. Rybę i ziemniaki gotować 20 minut.Brokuły gotować 10 minut.
  • 4. Buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,cebulę zmiksować,wymieszać wszystko z oliwą, solą,pieprzem.
  • 5. Serek mascarpone zmiksować z koperkiem i czosnkiem.
  • 6. Łososia podawać z sosem śmietanowo-czosnkowym oraz ziemniakami,brokułami i surówką. Udekorować koperkiem.

Porady

Najlepiej jest użyć parowara,ale można też wykorzystać garnek do gotowania na parze.Młode ziemniaki wystarczy gotować 20 minut, stare 30 minut.Surowe jest zdrowe,więc surówkę z buraczków przygotowuję bez obróbki termicznej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować