pyszna, rozpływajaca się w ustach łopatka w stylu azjatyckim
2 godz.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w plastry
3 cebule pokrojone w plasterki
¾ szklanki wody
½ szklanki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 papryczka chilli pokrojona w plasterki
1,5 cm startego imbiru
1,5 miodu
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz
Łopatka w sosie sojowym z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną plastry łopatkę lekko solimy i pieprzymy. Na rozgrzanej patelni obsmażymy plastry łopatki po 5 minut z każdej strony (ma być ładnie zarumieniona).
Kiedy wszystkie plastry łopatki zostaną podsmażone przekładamy je do głębokiego rondla (chyba, że mamy głęboką patelnię) i posypujemy pokrojoną w plasterki cebulą. Podduszamy mięso z cebulą przez 10 minut, jeśli jest taka potrzeba tzn. rondel jest suchy podlewamy mięso gorącą wodą.
Kiedy mięso z cebulą się dusi, w miseczce mieszamy sosy sojowe, czosnek, imbir, miód i chilli. Tak przygotowanym płynem zalewamy łopatkę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 15 minut.
Po tym czasie dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny, dolewamy ¾ szklanki wody i dusimy naszą łopatkę jeszcze minimum godzinę. Do łopatki zaglądamy co 20 minut i sprawdzamy stan sosu, jeśli zbyt szybko odparowuje dodajemy jeszcze wody. Zarówno łopatka jaki karkówka potrzebują minimum 2 godziny wtedy przyprawy zdążą przeniknąć mięso a z cebuli i sosu sojowego powstanie pyszny, aromatyczny, gęsty sos;)
Komentarze