Łopatka w sosie chrzanowym

4.5 (183 ocen)

Bardzo lubię mięsko w sosie chrzanowym z ziemniaczkami i burakami. Wczoraj zostały mi ziemniaczki, więc postanowiłam zrobić kluski do mięska.

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 1 kg
    marchewka - 1 szt
    pietruszka - 1 szt
    seler - 1 kawałek
    por - kawałek
    ziele angielskie - 4 ziarenka
    liść laurowy- 2 szt
    cebula - 1 szt
    sól i pieprz
    3 ,5 szkl wody
    SOS CHRZANOWY
    mąka - 2 łyżki
    śmietana - 125 g
    chrzan ze słoiczka - 3 łyżki
    masło - 1 łyżka
    wywar z mięsa - 1 szkl
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę umyć, osuszyć, obsmażyć z obu stron na patelni.
  • 2. Przełożyć mięso do rondla, podlać gotowaną wodą, gotować.
  • 3. Warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa.
  • 4. Cebulę obrać, opiec nad gazem, dodać do mięsa razem z przyprawami, gotować do miękkości mięsa.
  • 5. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić w grubsze plastry.
  • 6. SOS CHRZANOWY
    Na maśle przygotować zasmażkę, podlać wywarem z mięsa.
  • 7. Następnie dodać śmietanę i gotować z 4 minuty.
  • 8. Do sosu dodać chrzan ze słoiczka i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać.
  • 9. Podawać mięso polane sosem chrzanowym z kluskami śląskimi lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować