Domowe lody truskawkowe

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lody wychodzą pyszne ! Delikatne, puszyste, o bardzo intensywnie truskawkowym smaku :) Polecam gorąco !

Składniki:

  • 320 ml śmietanki kremówki 30%

    2 jajka ( sparzone wrzątkiem )

    100g cukru

    1 łyżka przegotowanej wody

    250g dżemu truskawkowego ( najlepiej domowego )
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Domowe lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka .

    Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta .

    Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej .

    Śmietankę także ubijamy na sztywno .

    Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce ubitego białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu dodajemy po łyżce dżemu truskawkowego , powoli mieszamy i przekładamy do pojemniczków . Wychodzi ok. 1,5 litra lodów . Zamrażamy min. 3 godz. . Z racji , że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować