Domowe lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka .
Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta .
Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej .
Śmietankę także ubijamy na sztywno .
Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce ubitego białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu dodajemy po łyżce dżemu truskawkowego , powoli mieszamy i przekładamy do pojemniczków . Wychodzi ok. 1,5 litra lodów . Zamrażamy min. 3 godz. . Z racji , że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia .
Komentarze