Lody rabarbarowe

0 (0 ocen)

Lody o słodko-kwaśnym smaku, są kremowe i delikatne. Nie są za słodkie, ich smak równoważy kwaśny rabarbar, świetnie gaszą pragnienie w cieplejsze dni.

Składniki:

  • • RABARBAR:
    • 500g rabarbaru,
    • 3 łyżki cukru,
    • MIESZANKA LODOWA:
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 1,5 szklanki śmietany kremówki,
    • 200g cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 6 ziółek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody rabarbarowe 1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym oraz ½ szklanki mleka na puszystą masę. W garnku zagotuj śmietanę z pozostałym mlekiem. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną. Chwilkę podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Masy nie wolno zagotować! Powinien powstać a’la budyń, masa powinna oblepiać łyżkę. Odstaw masę do ostudzenia. Następnie masę schłodź w lodówce co najmniej przez kilka godzin.
  • Lody rabarbarowe 2.
    Rabarbar potnij na 1-2 cm kawałki. Dodaj do niego cukier i podgrzewaj przez 7=10 minut na ogniu aż rabarbar się rozpadnie. Powinien powstać gęsty rabarbarowy mus. Rabarbar schłodź w lodówce przez kilka godzin.
    Schłodzoną mieszankę lodowa przełóż do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z jej instrukcją. Pod koniec mieszania lodów dodaj mus rabarbarowy. Lody przechowuj w zamrażarce.
  • 3. Jeśli nie masz maszyny do lodów to włóż masę lodową (wymieszaj od razu mieszankę lodową i rabarbar) do zamrażarki i co pół godziny rozmiksuj ją mikserem. Powtórz czynność kilka razy.
    Jeśli chcesz uzyskać ładny kolor lodów to wybieraj tylko czerwone łodygi, a z zielonych przygotuj np. kompot. Nie obieraj rabarbaru, nie jest to konieczne.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować