Moja babcia przygarnęła kiedyś pod swój dach Litwinkę. To od niej mamy przepis na tę wiosenną zupę.
45 min
Składniki:
1,5 kg młodych liści pokrzywy
1 l kwasu z mocno ukiszonej kapusty
2 kiełbasy zwyczajne
pęczek włoszczyzny
mała śmietana 18-proc.
4 jajka
porcja rosołowa
sól, pieprz
Litewska zupa z pokrzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrzywę sparzamy, osączamy i siekamy. Włoszczyznę oczyszczamy. Kiełbasę kroimy w krążki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy
i kroimy w ósemki.
2.Porcję rosołową myjemy i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy włoszczyznę i pokrzywę. Gotujemy kolejne 15 minut. Wlewamy kwas z kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Do zupy wsypujemy kiełbasę. Śmietanę hartujemy, zabielamy zupę. Wlewamy na talerze i wkładamy jajka.
Komentarze