Litewska zupa z pokrzyw

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Moja babcia przygarnęła kiedyś pod swój dach Litwinkę. To od niej mamy przepis na tę wiosenną zupę.

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 kg młodych liści pokrzywy
    1 l kwasu z mocno ukiszonej kapusty
    2 kiełbasy zwyczajne
    pęczek włoszczyzny
    mała śmietana 18-proc.
    4 jajka
    porcja rosołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Litewska zupa z pokrzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Litewska zupa z pokrzyw 1. Pokrzywę sparzamy, osączamy i siekamy. Włoszczyznę oczyszczamy. Kiełbasę kroimy w krążki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy
    i kroimy w ósemki.
  • 2. Porcję rosołową myjemy i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy włoszczyznę i pokrzywę. Gotujemy kolejne 15 minut. Wlewamy kwas z kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Litewska zupa z pokrzyw 3. Do zupy wsypujemy kiełbasę. Śmietanę hartujemy, zabielamy zupę. Wlewamy na talerze i wkładamy jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować