Zupa z pokrzyw

4.48 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawa jest pyszna, sycąca i bardzo zdrowa.

Składniki:

  • 2 duże garście młodych pokrzyw
    1 marchewka
    1 cebula
    łyżka mąki
    łyżka masła
    1,5 l wywaru mięsnego lub bulionu z kostki
    2-3 ziemniaki
    sól
    pieprz
    żółtko
    2 łyżki śmietany
    łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z pokrzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle, wsypujemy mąkę i smażymy, aż powstanie jasna zasmażka. Dodajemy umyte i posiekane pokrzywy,
    startą marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlewamy wywar.
  • 2. Zupę gotujemy, aż warzywa zmiękną. Solimy i pieprzymy, dodajemy żółtko wymieszane ze śmietaną i sok z cytryny. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Litewska zupa z pokrzyw

To może cię zainteresować