Leniwa Lasagna

0 (0 ocen)

Zapiekanka z makaronem, świetnie przyprawionym mięsem mielonym, zapieczona pod beszamelem.Rewelacja !!!Lasagna dla Leniwych:) Dlaczego bo czasami omijam niektóre składniki

Składniki:

  • Składniki:
    500 g makaronu (rurki, wstążki ,itp)
    200 g twardego sera, startego na drobnej tarce

    Nadzienie mięsne:oliwa
    1 duża drobno posiekana cebula
    3 posiekane ząbki czosnku
    600 g mięsa mielonego
    1 puszka (po 400 g) pomidorów krojonych w zalewie
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    duża szczypta cukru
    oregano
    sól i pieprz

    Sos beszamelowy:
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła
    500 ml mleka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leniwa lasagna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy 1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli.
    Dodajemy mięso mielone i zwiększamy ogień.
    Smażymy, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Dodajemy pomidory, przecier, oregano, cukier, sól, pieprz . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze chwilę mieszając.Kiedy mięsko nam dochodzi my zajmujemy sie beszamelem i gotujemy makaron.
  • Makaron 2. W osolonej wodzie z oliwą gotujemy makaron. Musimy pamiętać by ugotować go al dente by nie rozpadł się całkowicie w czasie zapiekania.
  • Sos Beszamelowy 3. Sos Beszamelowy:W niewielkim garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy rózgą.
    Smażymy na wolnym ogniu przez dwie minuty, aż mąka straci zapach.
    Powoli wlewamy zimne mleko cały czas bardzo energicznie mieszając.
    Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę aż sos trochę zgęstnieje.
    Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Odstawiamy do wystudzenia.
    Aby nie utworzył się kożuch, kładziemy kawałek folii spożywczej bezpośrednio na powierzchni sosu.
  • Przekładamy składniki 4. Naczynie żaroodporne wykładamy połową makaronu i smarujemy sosem beszamelowym na sos wykładamy połowę mięsa i znowu smarujemy sosem.Sos posypujemy połową startego sera.Wszystko powtarzamy jeszcze raz.
  • Zapiekamy 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut aż wierzch ładnie się zezłoci.
    Po wyjęciu nie kroimy od razu lecz tak jak w przypadku włoskiej lasagne pozwalamy zapiekance odpocząć 5-10 minut, aby się lepiej kroiła.

Porady

Jeśli bardzo mi się nie chce robić ala Lasagne to do mięsa z cebulą zamiast wszystkich innych składników dodaję gotowy sos Bolognese

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować