leniwa drożdżówka z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

drożdżówka nam smakuje z masłem i mlekiem..................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 4 sztuki "L", drożdże świeże 100 gram, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, truskawki 1 kg, kruszonka - w opisie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Leniwa drożdżówka z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. wszystkie składniki temperatuta pokojowa - świeże drożdże wkruszyć do dużej miski, jajka roztrzepać rózgą na jednolitą masę, wlać na drożdże
  • etap 2. następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać mleko, olej, wsypać przesianą mąkę, sól, nie mieszać, nie ruszać, nakryć miskę talerzem na 8 godzin na stole kuchennym
  • etap 3. teraz wystarczy dużą łyżką wszystko wymieszać z 2-3 minuty, ciasto powinno być nie za gęste ale i nie za rzadkie
  • etap 4. forma duża z odpinanym rantem 35x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia - całe ciasto przełożyć do formy, powkładać w ciasto gęsto całe truskawki, zostawić na 15 minut
  • etap[ 5. do miski po cieście włożyć margarynę 15 dag, wsypać 100 gram cukru, 1 opakowanie cukru cytrynowego, 150 gram mąki tortowej i mikserem utrzeć kruszonkę, jeśli jest za sucha to można dolać ciut oleju rzepakowego, ja tak w tej zrobiłam, kruszonkę rozsypac na truskawkach, piec w nagrzanym elektrycznym piekarniku na 180 C około 60-65 minut, ciasto zostawić do wystudzenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować