Lemon Meringue Pie

5 (156 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe połączenie smaku cytryn z puszystą bezą, kruchego spodu z delikatną masą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA TARTĘ:
    175 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 żółtko (białko zachować do bezy)

    MASA CYTRYNOWA:
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    150 g cukru
    skórka otarta z 2 cytryn
    sok z 2 - 3 cytryn
    100 ml wody
    85 g masła, pokrojonego w kawałki
    3 żółtka (białka zachować do bezy)
    1 jajko
    BEZA:
    4 białka, w temperaturze pokojowej
    200 g cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Beza

Lemon meringue pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • 2. TARTA:
    Wszystkie składniki zagnieć ręcznie. Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Formę na tartę (u mnie okrągła o średnicy 23 cm) wysmaruj masłem i posyp kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wyłóż równomiernie do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia ciasta (ok. 25 minut). Odstaw do ostygnięcia.
  • 3. MASA CYTRYNOWA:
    W garnuszku z grubym dnem wymieszaj mąkę, cukier, skórkę z cytryny, sok z cytryn i wodę. Zagotuj, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj masło i wymieszaj, do jego roztopienia. Dodaj żółtka i całe jajko, wymieszaj. Garnek znowu postaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Wtedy natychmiast zdejmij z palnika. Ciepłą masę wylej na ostudzony spód. Wystudź przed nałożeniem bezy.
  • 4. BEZA:
    Białka ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodawaj cukier (nie cały na jeden raz, ale po 1 łyżce - to bardzo ważne), cały czas ubijając. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, ubij.
    Bezę wykładaj na całkowicie zimną masę cytrynową.
  • 5. Całość wstaw do piekarnika i piecz dodatkowe 20 minut w 180ºC. Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz, piankowa w środku. Odstaw na 2 godziny przed krojeniem.

    Smacznego!

Porady

Kluczem do udanej bezy jest użycie białego utrzymywanych w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Muszą też być idealnie oddzielone od żółtek, aby ubiły się na sztywną masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować