Lekki biszkopt z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, budynie i mąkę z proszkiem. Wymieszać. Wylać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy wym. 25 na 36 cm. Piec 25-30 min w temperaturze 180 stopni.
Krem:
Rozpuścić galaretkę w wodzie i odstawić do stężenia.
Utrzeć twaróg z cukrem, dodać ubitą śmietanę, ostudzoną tężejącą galaretkę i delikatnie wymieszać łyżką (schłodzić).
Przekroić ostudzony biszkopt na połowę. Nasączyć placek dolny rozpuszczalną kawą (2 łyżeczki na szklankę wody). Wyłożyć połowę kremu, nakryć drugim plackiem. Posmarować prażonymi jabłkami, nałożyć resztę kremu i posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Porady
Zamiast prażonych jabłek można użyć dżemu z czarnej porzeczki.
Komentarze