Lekki biszkopt z dżemem

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Jest bardzo smaczny i dodatkowo bardzo podzielny.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 1 szkl. mąki
    - 1 szkl. cukru
    - 6 jaj, żółtka oddzielić
    - 2 budynie śmietankowe
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    - 0,5 l. śmietany 30 % lub 36%
    - 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 0,5 szklanki wody
    - 1 szklanka cukru
    - 0,25 dag twarogu tłustego
    Dodatkowo:
    - 1 litrowy słoik prażonych jabłek
    - płatki migdałowe lub wiórki kokosowe
    - kawa rozpuszczalna

Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Lekki biszkopt z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, budynie i mąkę z proszkiem. Wymieszać. Wylać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy wym. 25 na 36 cm. Piec 25-30 min w temperaturze 180 stopni.

    Krem:
    Rozpuścić galaretkę w wodzie i odstawić do stężenia.
    Utrzeć twaróg z cukrem, dodać ubitą śmietanę, ostudzoną tężejącą galaretkę i delikatnie wymieszać łyżką (schłodzić).


    Przekroić ostudzony biszkopt na połowę. Nasączyć placek dolny rozpuszczalną kawą (2 łyżeczki na szklankę wody). Wyłożyć połowę kremu, nakryć drugim plackiem. Posmarować prażonymi jabłkami, nałożyć resztę kremu i posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.


Porady

Zamiast prażonych jabłek można użyć dżemu z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować