Lekki biszkopt z kremem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To bardzo miłe, gdy moje ciasta błyskawicznie znikają z talerza.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. mąki pszennej
    ● 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● sól
    Krem budyniowy:
    ● żółtko
    ● szkl. mleka
    ● kostka margaryny
    ● op. cukru waniliowego
    ● 4 łyżki cukru
    ● czubata łyżka mąki
    Oraz:
    ● 2 różnokolorowe galaretki
    ● 1/2 l jagód (lub innych owoców)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Lekki biszkopt z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka
    ubijamy z odrobiną
    soli. Stopniowo
    dodajemy cukier,
    następnie żółtka
    i powoli wlewamy
    6 łyżek przegotowanej
    zimnej wody. Mieszając drewnianą łyżką,
    wsypujemy mąki z proszkiem.
    Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temp.
    180 °C. Studzimy.
  • 2. Krem: pół szklanki mleka
    zagotowujemy z cukrem i cukrem
    waniliowym. Wlewamy
    pozostałe mleko wymieszane obieraz
    żółtkiem i mąką. Mieszamy tak
    by nie było grudek. Gdy
    budyń zgęstnieje, odstawiamy
    do wystudzenia. Margarynę
    ucieramy na puch. Nie przerywając
    ucierania, stopniowo
    dodajemy budyń.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy
    osobno w nieco mniejszej ilości
    wody niż podano na opakowaniu.
    W dwóch naczyniach
    zalewamy owoce, tak by galaretki
    tylko je przykryły. Gdy
    stężeją, kroimy w kostkę.
  • 4. Biszkopt przekrawamy na
    dwa placki. Jeden smarujemy
    1/2 kremu, układamy połowę
    galaretki. Przykrywamy 2. plackiem.
    Wykładamy resztę kremu
    i galaretek. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować