Leczo paprykowe

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Leczo to danie typowo letnie, kiedy w ogródku rośnie nam cukinia, a papryka na targu nie kosztuje wiele. Ja jednak nie mając wiele cukinii wykorzystałam białą paprykę.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ok. 4-5l garnek:

    6 dużych białych papryk
    1 średnia cukinia
    kg kiełbasy toruńskiej
    2 duże pomidory
    1 duża cebula
    pęczek pietruszki
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
    1 kostka bulionowa warzywna
    2 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Leczo

Leczo paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbaskę kroimy na pół talarki, podsmażamy- najlepiej bez tłuszczu na patelni teflonowej.

    Do garnka wrzucamy pokrojoną w większą kostkę cukinię, paprykę, pomidory i posiekaną cebulkę. Zalewamy ok 2 litrami wody, dodajemy kostkę warzywną, liście laurowe, ziela angielskie i dusimy pod przykryciem.
    Po ok 40 minutach dodajemy kiełbasę i nadal dusimy 15 minut.
    Dodajemy przecier pomidorowy, pietruszkę i przyprawy. Gotujemy ok 5 minut.

Porady

Leczo najlepiej smakuje na drugi dzień lub kilka godzin po przygotowaniu. Podajemy ze świeżym chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować