Paprykowe leczo

0 (0 ocen)

Czas na przygotowywanie lecza, warzywa o tej porze są w pełni okresu najlepszego do ich zbioru, są jędrne, soczyste i świeżutkie, więc należy z nich jak najczęściej korzystać. Nie ma nic lepszego niż soczysta papryka, czy też pachnące słońcem pomidory.

Składniki:

  • 3 duże kolorowe papryki
    2 średnie marchewki
    3 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    średni pęczek natki pietruszki
    pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki)
    4 świeże pomidory (opcjonalnie)
    100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki oregano
    pieprz i sól do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Paprykowe leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość duże kawałki, takie by podczas smażenia papryka zachowała swój kształt.
    Marchew, obrać, umyć i niezbyt drobno pokroić.
    Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w pióra, a czosnek w plasterki.
    Kiełbasę pokroić w plasterki.
    Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Drobno pokroić.
  • 2. Do głębokiej patelni lub woka wlać nieco oleju, rozgrzać, dodać marchew i smażyć ze 2 minuty. Następnie dodać cebulę i czosnek, cebulę zeszklić.
    Do cebuli włożyć kiełbasę, zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał.
    Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
    Gotować do momentu, aż papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt.

Porady

Leczo jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować