Kutia

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 14 godz.

Nazwa "Kutia" pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos, czyli ziarno, pestka.W moich stronach rozpowszechniona jest słodka wersja tej potrawy, ale bywa, że jadana jest na słono, tzn. bez dodatku bakali

  • 14 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka oczyszczonej pszenicy (można znaleźć odpowiednią w marketach przed świętami)
    1 szklanka maku
    garść drobno-pokrojonych orzechów włoskich (obranych ze skórki)
    pół szklanki płynnego miodu (mniej więcej) - jeśli macie miód gęsty, należy go podgrzać
    pół szklanki cukru pudru
    garść drobno-pokrojonych migdałów (obranych ze skórki)
    cukier waniliowy
    garść rodzynek (sparzonych)
    Kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej (dajemy około 3)
    Kilka łyżek rumu (opcjonalnie i do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalej mak wrzątkiem. Zostaw na noc.
  • 2. W osobnej misce zalej pszenicę wrzątkiem i także zostaw na noc.
  • 3. Odcedź mak z wody. Ponownie zalej wrzątkiem. Odcedź i odciśnij z nadmiaru wody (można za pomocą ściereczki).
  • 4. Pszenicę zagotuj (wody musi być około 2 razy więcej niż pszenicy). Odcedź. Następnie zalej czystą wrzącą wodą i ponownie zagotuj. Odcedź.
  • 5. Mak należy zmielić minimum dwukrotnie.
  • 6. Połącz mak z pszenicą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, orzechami, migdałami, rodzynkami, skórką pomarańczową i miodem. Od kilku lat do kutii dodajemy też rum.
  • 7. Połącz mak z pszenicą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, orzechami, migdałami, rodzynkami, skórką pomarańczową i miodem. Od kilku lat do kutii dodajemy też rum.

Porady

Przepis na kutię, który przedstawiłam powyżej, jest w mojej rodzinie od pokoleń. W zasadzie jest to bardziej wykaz odpowiednich składników, ponieważ proporcje dajemy "na oko". Spróbowałam określić ilości, ale nic się nie stanie, jeśli dacie więcej bakalii lub miodu :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować