Aromatyczne danie jednogarnkowe. Znakomite i syte. Dynia jest mięciutka lecz się nie rozpada . Polecam spróbować, bo warto:)
2 godz.
Składniki:
Kurczak ( 1,60)
Około 50 dag dyni Hokkaido ( waga po wydrążeniu)
25 dag brukselki
Czosnek
Zioła prowansalskie
Przyprawa do kurczaka
Sól
Pieprz cytrynowy
2-3 łyżki oleju
Około kg ziemniaków
Kurczak z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myję i osuszam. Następnie dzielę na kawałki , posypuję obficie czosnkiem w granulkach, ziołami prowansalskimi i przyprawą do kurczaka. Układam w naczyniu żaroodpornym .
2.Brukselkę myję i obieram , dynię kroję na kawałki , raczej większe. Ziemniaki obieram , myję , większe dzielę na kawałki . Dodaje warzywa do mięsa , posypuję pieprzem cytrynowym i solą
3.Mieszam całość i odstawiam na jakąś godzinkę
4.Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 90 minut w 200 st C
Porady
Można dodac inne warzywa, np fasolkę szparagową , groszek lub inne ulubione.
Komentarze