rewelacyjny kurczak! przepis wyszukałam tutaj http://www.national-geographic.pl/uzytkownik/blog/wpis/waniliowy-madagaskar/mizantrop/ zachęcam do poczytania bo warto
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
200 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
40 ml bulionu
2 łyżki brązowego cukru, łyżeczka miodu
1 laska wanilii
1 lub 2 brzoskwinie (można obrać ze skórki)
Kurczak z brzoskwinią w sosie waniliowym....madagaskar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.nagrzewamy piekarnik do 200st; piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem; na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy piersi przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się delikatnie zarumienią.
2.Przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut.
3. W tym czasie robimy sos mieszamy wino z bulionem, brązowym (koniecznie) cukrem, łyżeczką miodu, przekrawamy wanilię wzdłuż, wyłuskujemy ziarenka, dodajemy brzoskwinie. Do naczynia z kurczakiem wlewamy przygotowany sos z brzoskwiniami.
4.Wkładamy wszystko z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. W międzyczasie kilkakrotnie polewamy kurczaka i brzoskwinie sosem (ja miałam małe naczynie sos zakrywał mi mięso więc nie polewałam).
5.Wyjmujemy kurczaka z brzoskwiniami z żaroodpornego naczynia i trzymaj mięsko z owocem w cieple;
6. sos odparowujemy na dużym ogniu (powinno go zostać niedużo, powinien być w miarę gęsty) ciągle mieszamy, żeby się nie przypalił... Mięso i brzoskwinie polewamy sosem... pychotka!!!
Komentarze