kurczak z brzoskwinią w sosie waniliowym....Madagaskar

0 (0 ocen)

rewelacyjny kurczak! przepis wyszukałam tutaj http://www.national-geographic.pl/uzytkownik/blog/wpis/waniliowy-madagaskar/mizantrop/ zachęcam do poczytania bo warto

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
    200 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
    40 ml bulionu
    2 łyżki brązowego cukru, łyżeczka miodu
    1 laska wanilii
    1 lub 2 brzoskwinie (można obrać ze skórki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z brzoskwinią w sosie waniliowym....madagaskar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. nagrzewamy piekarnik do 200st; piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem; na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy piersi przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się delikatnie zarumienią.
  • 2. Przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut.
  • 3. W tym czasie robimy sos mieszamy wino z bulionem, brązowym (koniecznie) cukrem, łyżeczką miodu, przekrawamy wanilię wzdłuż, wyłuskujemy ziarenka, dodajemy brzoskwinie. Do naczynia z kurczakiem wlewamy przygotowany sos z brzoskwiniami.
  • 4. Wkładamy wszystko z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. W międzyczasie kilkakrotnie polewamy kurczaka i brzoskwinie sosem (ja miałam małe naczynie sos zakrywał mi mięso więc nie polewałam).
  • 5. Wyjmujemy kurczaka z brzoskwiniami z żaroodpornego naczynia i trzymaj mięsko z owocem w cieple;
  • 6. sos odparowujemy na dużym ogniu (powinno go zostać niedużo, powinien być w miarę gęsty) ciągle mieszamy, żeby się nie przypalił... Mięso i brzoskwinie polewamy sosem... pychotka!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kurczak Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować