Kurczak po szatańsku - duszony w herbacie

5 (188 ocen)

Bardzo smaczny kurczak duszony w czarnej herbacie. Smak okazał się bardzo dużym zaskoczeniem. Aromat podkręcają zioła.

Składniki:

  • 1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki)
    Sok z cytryny
    1 łyżeczka cząbru
    1 łyżeczka kolendry
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka lubczyku
    1 marchewka
    3/4 szklanki mocnej czarnej herbaty (Earl Grey)
    1 bulionetka do duszonego kurczaka
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po szatańsku - duszony w herbacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na dwie części. Przyprawiamy go dokładnie ziołami (cząbrem, kolendrą, lubczykiem ) oraz przyprawą curry oraz nacieramy odrobiną soku z cytryny. Odstawiamy mięso na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie obsmażamy kurczaka na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczach i dodajemy do mięsa. Całość podlewamy herbatą. Dokładamy bulionetkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka dusimy ok. 40 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewamy herbatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować