Polędwica po seczuańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, pokroić w paseczki. Z podanym składników przygotować marynatę. Zanurzyć w niej kawałki mięsa i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso ( około 3-4 minuty). Na drugiej patelni na oleju zeszklić posiekaną cebule i pokrojoną w paski paprykę. Po chwili smażenia dodać osączone pędy bambusa. Wszystko razem poddusić przez około 5 minut. Na koniec dodać małe kawałeczki ananasa.
2.Gorącą mieszankę warzywno-owowcową dodać do mięsa i wymieszać. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie doprawić całość solą, pieprzem i ostrą papryką. Do dania na patelni dodać przecier pomidorowy ( około 4 łyżeczki) rozrobiony z odrobiną śmietany. Wszystko wymieszać. Jeśli to konieczne danie można ponownie doprawić. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Ja polecam ryż dziki & parabolid.
Komentarze