Polędwica po seczuańsku

4.5 (197 ocen)

  • Dla 4 osób

Polędwiczki w aromatycznym sosie podawane z ryżem.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 40 dag polędwicy wieprzowej
    2 papryki, cebula
    pędy bambusa ze słoika
    1/2 puszki ananasa
    olej, sól, pieprz, ostra papryka, przecier pomidorowy, śmietana

    Marynata:

    olej
    roztarty ząbek czosnku
    1 łyżeczka startego imbiru
    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    po 1 łyżeczce curry, papryki, kolendry.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica po seczuańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, pokroić w paseczki. Z podanym składników przygotować marynatę. Zanurzyć w niej kawałki mięsa i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso ( około 3-4 minuty). Na drugiej patelni na oleju zeszklić posiekaną cebule i pokrojoną w paski paprykę. Po chwili smażenia dodać osączone pędy bambusa. Wszystko razem poddusić przez około 5 minut. Na koniec dodać małe kawałeczki ananasa.
  • 2. Gorącą mieszankę warzywno-owowcową dodać do mięsa i wymieszać. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie doprawić całość solą, pieprzem i ostrą papryką. Do dania na patelni dodać przecier pomidorowy ( około 4 łyżeczki) rozrobiony z odrobiną śmietany. Wszystko wymieszać. Jeśli to konieczne danie można ponownie doprawić. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Ja polecam ryż dziki & parabolid.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Ryż Bambus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować