Jeden z tych pysznych, letnich obiadów, którymi można się cieszyć bez długiego stania przy kuchence. Jeśli pogoda sprzyja, mięso można upiec na grillu, a ryż zastąpić kromką bagietki z masłem ziołowym
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- filet z kurczaka: 2 sztuki
- pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
- ser feta: 4 plastry
- świeża bazylia listki: 1 szczypta
- ryż (dwa woreczki): 200 gramów
- masło: 2 łyżki
- natka pietruszki świeża: 1 szczypta
- sól, pieprz: 1 szczypta
- oliwa do smażenia: 2 łyżki
Kurczak po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka pokrój na kotlety. Każdy kawałek natrzyj solą i pieprzem i odstaw na 30 minut do lodówki.
2.Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż przełóż do miski, dodaj masło i posiekaną drobno pietruszkę. Wymieszaj dokładnie, dopraw solą do smaku.
3.Na patelni grillowej rozgrzej oliwę, smaż kurczaka z obu stron aż się lekko zrumieni.
4.Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, ser feta pokrój w kostkę.
5.Na talerze nałóż porcję ryżu, lekko dociśnij i wyrównaj powierzchnię. Na ryżu układaj kawałki kurczaka, dekoruj serem feta, pomidorkami i listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Komentarze